Corona

6 miljoner indier smittade redan i maj

1:43 min

Enligt officiell statistik så har hittills fler än 4,8 miljoner indier smittats av coronaviruset. Indien är motorn i den globala spridningen av covid-19, men enligt en ny studie så hade landet troligen redan i maj fler än 6 miljoner fall. Än så länge är ingen minskning i sikte.

- Fler och fler av patienterna som är positiva uppvisar nu symptom så sjukhusen är fulla, säger sjukhusdirektören Anupal Kumar Sharma som arbetar i den nordöstra delstaten Assam till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt den första nationella studien över antalet coronafall i Indien som nu offentliggjorts har myndigheterna missat mellan 82 och 130 fall för varje bekräftad coronasmittad. Det innebär att redan i maj så var troligen fler än sex miljoner indier smittade av viruset. Studien genomfördes under en månads tid i maj och juni. 28 000 människor från 21 indiska delstater deltog.

70% av de som hade ett positivt coronatest bodde på landsbygden en del av dem var från områden där det saknades provtagningsmöjligheter. 16% av de smittade fanns i städernas slumområden. Resultatet visar att den hårda nedstängning som regeringen införde den 25 mars inte hindrade viruset från att spridas från städerna till byarna; troligen på grund av den massflykt av migrantarbetare som blev konsekvensen av att städerna stängde och arbetstillfällena försvann.

Undersökningen som är gjord av ansedda Indian council of medical research har granskats av andra forskare. Indiska myndigheter har kritiserats för att testningen varit för liten sätt till Indiens 1,3 miljarder stora befolkning. Nu genomför Indien en miljon prover per dygn men det finns en debatt kring testernas tillförlitlighet då sjukvården i stor utsträckning använder de billigare antigen testerna istället för de mer tillförlitliga PCR proverna. Det senaste dygnet har fler än 92 000 nya fall registrerats.