Stöd till kollektivtrafiken

10 miljarder till klimatåtgärder nästa år

1:56 min

Idag var det Miljöpartiets tur att lyfta fram sina hjärtefrågor ur den budget som presenteras i sin helhet nästa vecka. Det handlar om nästan 10 miljarder kronor i miljö- och klimatsatsningar.

– Jag är otroligt stolt över att Miljöpartiet har fått med sig både regeringen och våra samarbetspartier på den största miljöbudgeten som vi någonsin har presenterat, säger språkrör Per Bolund.

Pengarna ska spridas över en lång rad olika områden. Det handlar om allt ifrån industrins klimatomställning till biologisk mångfald. Störst är satsningen på klimatsmarta resor, dit drygt hälften av pengarna går. Den enskilt största satsningen, två miljarder kronor, ska ges i stöd till kollektivtrafiken.

Regeringen fick omedelbart kritik från bland andra Vänsterpartiets Jens Holm för att det inte finns några pengar redan nu i höst för kollektivtrafiken. Men finansmarknadsminister Per Bolund tycker att de mer långsiktiga satsningarna på kollektivtrafiken både under och efter pandemin är viktiga.

– Det är färre som åker och det krävs större avstånd. Det gör att vi nu behöver ge ett stort och tydligt stöd till kollektivtrafiken. Det är för att man ska kunna upprätthålla trafiken och för att kunna satsa framåt och förbättra kollektivtrafiken. Den kommer att behövas ännu mer framåt i ett framtida hållbart Sverige, säger Per Bolund.

Även järnvägen och godstransporter får pengar i miljö- och klimatsatsningen. 900 miljoner satsas på ett nytt stöd för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus. 600 miljoner ska användas till skydd av värdefull natur. Även i en tid när regeringen satsar 100 miljarder kronor för att få igång ekonomin är 10 miljarder till miljö- och klimat mycket pengar.

– Det här är en kraftig, grön injektion i svensk industri. Mitt i en coronapandemi när vi ser hur arbetslösheten går upp och ekonomin bromsar in. Nu ger vi starka stöd till investeringar i svensk industri. Det här kommer gynna arbetstillfällen och samtidigt kommer vi komma många steg mot att rädda klimatet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).