Kultur

Teaterelever med funktionsvariationer tillbaka i skolan

2:36 min
  • "Teaterfolk" på Värnamo folkhögskola är en utbildning för skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Efter att ha pluggat hemma på grund av corona-risken är eleverna nu tillbaka på skolan igen och har börjat lära sig teaterpjäsen Hamlet, som de sen ska spela upp inför publik.
  • "Det känns nervöst, men samtidigt känns det roligt" säger eleven Linnea Dahl. 

På Värnamo Folkhögskola i Småland finns kursen Teaterfolk, som är en utbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. På grund av risken för corona-viruset har eleverna fått plugga hemifrån ett tag, men nu är de tillbaka i skolan igen:

– Det känns jättebra. Jag har drömt om att vara en skådis, jag har alltid drömt om det i hela mitt liv, säger eleven Agnes Stahlman.

En utmaning att plugga hemifrån

I våras, när corona-viruset kom, tvingades Agnes och hennes kurskamrater att studera på distans. Och det var annorlunda att göra skolarbetet hemma istället för på skolan, tycker eleven Linnea Dahl:

– Det har både varit roligt och samtidigt har vissa uppgifter varit lite svåra emellanåt och man har känt att det är inte lätt alltid, säger Linnea.

Jobbat med en film

Hemma fick de jobba med en film som de nu håller på att göra klart. Men nu kan de alltså vara tillsammans på skolan igen:
– Det känns helt underbart att komma tillbaka och se mina klasskompisar och lärarna och det känns helt toppen, säger Agnes.

Lär sig pjäsen Hamlet

På kursen Teaterfolk får elever med intellektuell funktionsnedsättning lära sig om teater, dans och sång. Nu i höst ska eleverna jobba med pjäsen Hamlet som de sen ska spela upp tillsammans med Smålands musik och teater. Så, nu håller de på att läsa pjäsens manus, berättar Linnea:
– Ja, vi fick ju manuset redan första skoldagen och det kändes lite så här välkommen tillbaka till verkligheten, skrattar Linnea.

Corona-anpassad föreställning

Teatereleverna ska spela upp pjäsen för publik, både på Värnamo folkhögskola och på ett Kulturhus med stor scen. Fast på grund av corona är det osäkert hur många man får ha i publiken då. Kanske får de bara visa den för högst 50 personer i taget, säger Marie Albertsson som är ansvarig för kursen:
– Ja, än så länge så är det den här 50-personers gränsen som vi har att förhålla oss till. Och här på skolan blir det nog lite inbjudna skolklasser och så vi spelar för, säger Marie Albertsson.

Både roligt och nervöst

Och eleven Linnea, som vi hörde tidigare, tycker att det ska bli spännande att spela upp pjäsen för publik:
– Jo, det känns ju nervöst, men samtidigt känns det roligt, säger Linnea Dahl till P4 Jönköping.