Kovalkova i Stockholm

Belarusisk oppositionsledare träffar utrikesministern

2:02 min

Samtidigt som Belarus president Alexander Lukasjenko träffar Vladimir Putin i ryska Sotji idag fortsätter den belarusiska oppositionen att söka stöd från EU:s länder.

I dag är en av oppositionens ledargestalter, Olga Kovalkova i Stockholm för ett möte med utrikesminister Ann Linde (S).

Till Ekot säger hon att Lukasjenkos hårdhänthet mot oppositionen snarare är ett tecken på svaghet än styrka.

– Han, Lukasjenko, har inte längre några lagliga medel för att hålla sig kvar vid makten. Den enda lagliga väg som finns är genom val, säger Olga Kovalkova, en av den belarusiska oppositionens ledargestalter.

”Och det valet vann vi”, säger Olga Kovalkova som är övertygad om att om rösterna räknats korrekt efter valet den 9 augusti så skulle landets president heta Svetlana Tichanovskaja, inte Alexander Lukasjenko, som officiellt utropades till segrare med 80 procent av rösterna.

Och det är därför, säger hon, som han sätter alla sina politiska motståndare i fängelse, eller tvingar ut dem ur landet, eftersom han är rädd för dem.

Själv har Olga Kovalkova sedan en tid sin bas i Polens huvudstad Warszawa. Som en av ledarna i oppositionens koordineringråd dömdes hon till tio dagars arrestering i slutet av augusti, för att ha hållit ett otillåtet möte.

En kväll hämtades hon från häktet i Minsk, sattes i en bil med en huva över huvudet och kördes till den polska gränsen.

Sedan dess bedriver hon, precis som Lukasjenkos främsta utmanare i valet, Svetlana Tichanovskaja, sitt oppositionsarbete i exil. I dag träffar hon Sveriges utrikesminister Ann Linde i Stockholm för att berätta om oppositionens syn på läget i Belarus.

Olga Kovalkova säger att hon inte hyser några illusioner när det kommer till president Alexander Lukasjenko.

– Han är ingen person som lämnar makten ifrån sig frivilligt. Men den process som börjat i Belarus, den går inte att stoppa. Den sker nu på alla nivåer, säger hon.

– Det som återstår är en utnötningskampanj för att få alla att förstå att makten måste utgå från folkets intressen, inte från en enskild persons intressen, säger Olga Kovalkova.