Globalt system sjösätts - ska spåra djur från rymden

1:58 min

Efter flera förseningar är ett nytt rymdbaserat system för att studera djurs rörelsemönster från den Internationella rymdsttationen ISS nu klart för att börja användas.

Systemet ska till exempel användas för att följa fåglar i stor skala.

– Det är ett storslaget projekt. Och det är många flyttfågelforskare som gnuggar händerna och tänker att nu, äntligen! säger Jonas Waldenström, som själv är fågelforskare. 

Han är professor på Linnéuniversitetet i Kalmar och ordförande i styrelsen för Ottenby fågelstation på Öland.

År 2018 gör två ryska kosmonauter en rymdpromenad och installerar en antenn på den Internationella rymdstationen ISS. Antennen ska hålla kontakten med specialtillverkade små sändare som i första hand ska fästas på djur, i det tysk-ledda projektet Icarus.

Vetenskapsradion har berättat om projektet tidigare, men tekniska problem har gjort att starten på det rymdbaserade djurspårnings-systemet har kommit igång först nu, 2020. Och det har många fördelar, säger Jonas Waldenström.

– Det som är unikt med Icarus är att sändarna blir såpass små och billiga att du plötsligt kan sätta dem på många individer av många arter.

Till exempel ska sångfåglars flyttrutter studeras mer noggrant än tidigare, med hjälp av fågelstationer över hela världen.

– Inte bara från punkt A till punkt B. Utan hur lång tid rastar de på en rastlokal, vilka områden nyttjar de, säger Jonas Waldenström.

Ottenby fågelstation ska vara med och sätta sändare på koltrastar. Forskare hoppas på det viset få hjälp med frågor som var de största farorna för flyttfåglar finns, och hur spridning av smittor av fåglar kan gå till.

Vill du veta mer? Läs mer i Nature eller se forskarnas video-presentation om projektet.