Fler arbetslösa personer får jobb igen

2:48 min

Fler arbetslösa personer får nu jobb, och fler unga börjar studera. Men det är också fler människor som blir arbetslösa länge.

Många personer har förlorat jobbet på grund av coronakrisen. Arbetslösheten har ökat mycket i Sverige. Nu är den 9, 1 procent. Det är ungefär lika mycket som förra månaden. Men det är mycket mer än vid samma tid förra året. Då var arbetslösheten 7 procent.

Många personer som redan var arbetslösa innan pandemin, har nu fått det ännu svårare. En person som har varit utan arbete i ett år eller mer räknas som långtidsarbetslös. Det är fler och fler som blir långtidsarbetslösa. I slutet av augusti var 168 000 personer långtidsarbetslösa. Det är 3000 fler än i juli.

Men det är också fler och fler arbetslösa som får ett jobb. Det är framför allt personer som har blivit arbetslösa nyligen. De har färsk erfarenhet och får lättare jobb. Det är också fler unga arbetslösa som börjar studera. Det säger Annika Sundén som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det verkar som att arbetsmarknaden har börjat komma igång lite igen, säger hon till Ekot.

– Det ser ut nu som att arbetsmarknaden faktiskt har börjat komma igång lite grann. Under de senaste veckorna, och faktiskt sedan i somras, så ser vi att ungefär lika många personer som blir arbetslösa, lika många personer går till jobb eller utbildning, säger Annika Sundén.

Men det är fortfarande många personer som varslas från sitt jobb. Det betyder att chefen berättar för dem att de kan förlora jobbet. Alla som varslas kommer inte att bli av med jobbet. Men det finns en risk att de blir det. Under sommaren var det få personer som varslades. Men de senaste veckorna har det ökat igen.