Bromma flygplats kan stängas

Baylan (S): Vet inte hur resvanorna kommer se ut än

1:59 min

Det finns inte längre ekonomiska förutsättningar för att fortsätta driva Bromma flygplats. Det slår Swedavia fast i en ny rapport. Men om flygplatsen ska läggas ned måste Arlanda byggas ut, konstaterar det statliga bolaget.

– Vi befinner oss i en samhällskris som saknar motstycke och pandemin har i grunden förändrat förutsättningarna på flygmarknaden, säger Jonas Abrahamsson, vd på Swedavia.

– Vår bedömning är att Bromma kommer att ha en överkapacitet under lång tid framöver och kostnaden för det skulle bäras av våra kunder som redan idag går på knäna, vår bedömning är att det inte är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare.

Trafiken på Bromma flygplats har i pandemins spår sjunkit rejält, precis som det ser ut för så gott som alla andra flygplatser, och så kommer det förbli länge till på Bromma, enligt rapporten från Swedavia.

– Alldeles oavsett så kommer Arlanda att behöva ha beredskap för att kunna utvecklas i takt med hur marknaden utvecklas och där måste vi vara flexibla beroende på vad som faktiskt händer, så att stärka konkurrenskraften och tillgängligheten på Arlanda blir oerhört väsentligt framöver, säger Jonas Abrahamsson.

Frågan om Bromma flygplats existens har varit en politiskt splittrande fråga under lång tid, en debatt som nu verkar få liv igen.

Från Stockholms stadshus meddelar Socialdemokraterna idag att de vill bygga en ny stadsdel, Bromma parkstad, på flygplatsområdet, medan Moderaterna menar att Stockholms konkurrenskraft skulle äventyras om flygplatsen lades ner.

Swedavia skulle gärna se ett snabbt beslut i frågan, men näringsminister Ibrahim Baylan (S) verkar vilja skynda långsamt, eftersom ingen vet hur resvanorna kommer att förändras på sikt.

– Vi vet ju inte hur länge den här pandemin pågår, det är först efter det som vi vet hur resvanorna har förändrats. Jag tycker att det är bra att de gör den här konsekvensanalysen och jag hoppas och tror att vi kan få en sansad och bra politisk diskussion men jag hoppas också att vi kan vara överens att vi tar ett beslut när vi har torrt på fötterna, säger han.