Rymden

Gas vid Venus kan vara tecken på liv

1:50 min

Med två olika teleskop har forskare funnit tecken på att en gas som möjliggör liv finns på planeten Venus.

Forskare har med två olika teleskop funnit tecken på att gasen fosfin finns i Venus atmosfär. Det skulle kunna innebära att det finns liv där. Men mycket är fortfarande osäkert.

– Om det visar sig att det här verkligen kommer från liv på Venus är det en av de största upptäckterna i mänsklighetens historia. Men vi är en bit därifrån tycker jag, säger astronomen Alexis Brandeker vid Stockholms universitet.

Det är inte säkert att det är gasen fosfin som forskarna har spanat in med teleskopen på Hawaii och i Chile. Men det tycks så. Och de kan inte hitta några förklaringar till hur den skulle bildas kemiskt i Venus svavelsyrahaltiga atmosfär. Så kanske är det liv som ligger bakom.

På jorden finns det bakterier som producerar fosfin. Men Venus är en extrem miljö. På ytan är det flera hundra grader varmt, så hett att bly smälter. Men det är inte där fosfinet tycks finnas, utan fem-sex mil upp i atmosfären - där det är en kemiskt svår miljö att överleva i men i alla fall 30 grader varmt. Där skulle nån form av liv kunna hålla sig svävande.

– Ja, det är så man tänker sig. För om det når marken så skulle det förstöras. Luftens cirkulationsprocesser, alltså den tid det tar för luften att nå marken och sedan upp igen, den tar några veckor. Så de här organismerna skulle i sådant fall behöva ha en livscykel som är tillräckligt kort för att överleva det där, säger Alexis Brandeker.

Källa: Jane S. Greaves et al, 2020. Phosphine gas in the cloud decks of Venus. Nature Astronomy. Doi: 0.1038/s41550-020-1174-4