Fler kan behöva stanna hemma

Smittskyddsläkare om hårdare regler: ”Delikat fråga”

2:02 min

Smittskyddsläkare ser både för- och nackdelar med om personer som bor med en som smittats av covid-19 skulle tvingas stanna hemma.

Som Ekot rapporterat väntas Folkhälsomyndigheten inom kort komma med besked om restriktionerna ska skärpas. Frågan är inte helt enkel, anser smittskyddsläkare.

– Hur långt ska man gå på den frivilliga vägen kontra tvångsvägen? Vad gör man om man mår helt bra och inte vill vara hemma utan man vill vara på jobbet, vilka tvångsåtgärder blir då aktuella?, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Han ser också att mindre kommuner skulle kunna drabbas, om de skulle få ett större utbrott.

– Det skulle kunna slå hårt mot omsorgspersonal och annan samhällsviktig verksamhet, om man tvingar närstående att vara hemma, säger Christian Blomkvist.

Redan i dag uppmanas personer som kan ha smittats av covid-19 att under två veckor undvika nära kontakter och om möjligt jobba hemma. Men Folkhälsomyndigheten utreder nu om behandlade läkare bör besluta att personer över 16 år som bor i samma hushåll som en smittad ska stanna hemma. Det skulle ge rätt till smittbärarpenning, vilket skulle vara en fördel, enligt Christian Blomkvist.

– Då skulle det bli mer rättvist, om alla hade den möjligheten att vara hemma och inte bara de som har möjlighet att jobba hemifrån, säger han.

Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, är positiv till en skärpning och tror att det skulle vara en bra åtgärd för att dämpa smittspridningen ytterligare.

– Smittotalen har tack och lov gått ner väldigt mycket, och därför tycker vi nog att det är nu som det är rätt att göra en sådan åtgärd, därför att påverkan på samhället inte blir lika stor som om vi hade gjort det här tidigare, säger Maria Rotzén Östlund.

Christian Blomkvist anser dock att det krävs noggranna överväganden.

– Man måste väga in hur stor smittspridning vi har i samhället och vilka konsekvenser det kan få. Samtidigt är det viktigt att det ska vara lika och alla ska ha samma möjlighet att stanna hemma, så det är en svår och delikat fråga, säger han.