Regeringen satsar 10 miljarder

V kritiskt mot klimatbudgeten: ”Inte tillräckligt”

1:38 min

Regeringen presenterade i dag miljö- och klimatsatsningar i den budget som läggs på riksdagens bord nästa vecka. Satsningarna, som handlar om nästan 10 miljarder kronor, har mötts av kritiska röster från oppositionen.

– Det är långt ifrån tillräckligt för att rädda klimatet i det akuta nödläge som vi idag befinner oss i, säger Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson.

Vänsterpartiet vill framförallt se mer pengar till kollektivtrafiken, som enligt förslaget får två miljarder kronor nästa år, men inget extra tillskott nu i höst.

Regeringens förslag, som alltså totalt handlar om nästan 10 miljarder kronor som ska läggas på alltifrån solceller till sanering av förorenade områden, har mötts av kritik från flera olika håll.

Vänsterpartiet tycker att många satsningar är otillräckliga, medan Sverigedemokraterna tvärtom anser att alltför mycket pengar satsas på nya naturreservat. Det handlar om 600 miljoner kronor, som Sverigedemokraterna tror kan innebära ett hinder för skogsbruket.

Moderaterna hade velat se mer pengar till forskning på klimatområdet, bland annat om elektrifiering av transporter.

Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hävdar att ingen regering har satsat mer på klimatet än det som görs nu.

– Jag är otroligt stolt att Miljöpartiet har fått med sig både regeringen och våra samarbetspartier på den största miljöbudgeten som vi någonsin har presenterat, säger han.