10 miljarder kronor i budgeten till klimat och miljö

3:31 min

Regeringen lägger nästan 10 miljarder kronor på arbetet för bättre klimat och miljö. Det är en del av budgeten.

Den 21 september presenterar regeringen sitt förslag på budget. Det är planen för hur statens pengar ska användas nästa år. Regeringen gör budgeten tillsammans med partierna Liberalerna och Centerpartiet.

Idag presenterade Miljöpartiets språkrör en del av budgeten. Det är nästan 10 miljarder kronor, som går till arbetet för bättre miljö och klimat.

Pengarna går till många olika saker. En miljard kronor går till att industrier och företag ska byggas om och förändras, så att de blir bättre för klimatet. 2,2 miljarder kronor går till att skydda och bevara naturen. Och den största delen av pengarna går till att göra resor och transporter bättre för klimatet. Det är totatlt 5,4 miljarder kronor. Det är till exempel pengar till kollektivtrafik, till järnväg och till cykelvägar. Och till att göra det billigare att köpa en bil som är bättre för klimatet.

Sverige har ett mål att minska utsläppen från resor inom landet. Målet är att utsläppen ska minska med 70 procent från år 2010 till år 2030. Klimatministern Isabella Lövin säger att de här pengarna ska göra så att Sverige når det målet.

Regeringen satsar totalt 100 miljarder kronor på olika saker i budgeten nästa år. Det har finansministern Magdalena Andersson berättat tidigare. 10 miljarder kronor går alltså till arbetet för klimatet och miljön. Klimatministern Isabella Lövin säger att det är väldigt mycket pengar. Och pengarna är både bra för klimatet, och för ekonomin och industrierna, säger hon till Ekot.

– Det här är en kraftig, grön injektion i svensk industri. Mitt i en coronapandemi när vi ser hur arbetslösheten går upp och ekonomin bromsar in. Nu ger vi starka stöd till investeringar i svensk industri. Det här kommer gynna arbetstillfällen och samtidigt kommer vi komma många steg mot att rädda klimatet, säger Isabella Lövin.

Vänsterpartiet är inte nöjd med det här förslaget. De tycker att kollektivtrafiken behöver mycket mer pengar. De andra oppositionspartierna har ännu inte sagt vad de tycker.