Handel

Svår balansgång under EU:s toppmöte med Kina

1:56 min

Mer rättvis handel och respekt för internationell lag och mänskliga rättigheter. Det är några av de punkter EU tog upp med Kinas ledare på dagens toppmöte.

– Europa måste vara en spelare, inte en spelplan, sa europeiska rådets ordförande Charles Michel efter toppmötet mellan EU:s ledare och Kinas president Xi Jinping. Ett möte som skalats ner till videoformat på grund av coronapandemin.

Uttalandet speglar det faktum att EU på senare år har omprövat sin relation till Kina. Landet ses inte längre enbart som en ekonomisk möjlighet, utan som en konkurrent och en politisk rival.

Det är en svår balansgång för EU. Kina är viktigt för den europeiska ekonomin och en viktig partner i det globala klimatarbetet.

Samtidigt har EU en allt mer kritisk hållning till kinesiska investeringar, bland annat i strategisk infrastruktur som 5G. Relationen har också blivit allt mer ansträngd när det gäller mänskliga rättigheter.

På dagens möte uppmanade EU Kina att följa internationell lag och bevara Hongkongs självstyre. Man tog också upp fallet med den svenska förläggaren Gui Minhai.

– Vi har begärt att den godtyckligt fängslade svenska medborgaren Minhai släpps fri, sa Charles Michel.

Icke desto mindre försöker parterna utöka samarbetet där det går, främst på det ekonomiska planet.

EU och Kina har förhandlat om ett investeringsavtal i många år. De har tagit betydande steg mot ett avtal inom några områden, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Men mycket arbete kvarstår, särskilt när det gäller EU:s krav på större tillträde till den kinesiska marknaden utan att behöva dela med sig av teknologiskt kunnande till kinesiska bolag.

I väntan på ett investeringsavtal kunde EU och Kina idag i alla fall underteckna ett avtal där man skyddar produkter med särskilt geografisk ursprung. Avtalet omfattar 100 produkter på vardera sida – däribland champagne, parmaskinka och fetaost, liksom kinesiskt ris, te och bönpasta.