Paret åtalas för koppleri

Polisens fru: ”Pengarna skulle gå till donationer”

1:51 min

I dag inleddes rättegången mot en polisman, som tillsammans med sin fru, misstänks ha organiserat omfattande prostitution i en thaimassage-salong i Stockholm.
Mannen har dock inte utnyttjat sitt uppdrag som polis i den misstänkta brottsligheten, säger åklagare Eva Wintzell.

– Det finns ingen direkt koppling till hans yrke som polis. Däremot finns vissa uttryck, som i avlyssnat telefonmaterial, där kvinnan refererar till att hennes man är polis. Det nämns mer som en omständighet, inte något som har betydelse för brottet, säger åklagaren.

Efter att en kvinna som jobbade på salongen vände sig till polisen kunde polismannen och hans hustru gripas i våras, misstänkta för grovt koppleri och grovt bokföringsbrott. I dag inleddes rättegången mot paret.

Åklagarna har under dagen presenterat avlyssning mellan kvinnan och hennes anställda, som ska bevisa att det pågått prostitution i lokalen, och att den organiserats av paret.

Salongen har dragit in 400 000 kronor i månaden, enligt utredningen.

Kvinnan – som själv sålt sex i salongen – erkänner delar av det hon anklagas för, men inte allt. De stora summorna pengar som kommit in förklarar hon med en lotterivinst i Thailand. Swish-betalningar hon fått från andra personer förklaras som donationer, sa hennes advokat Frida Wallin i rätten idag.

– Syftet med swisharna var att kvinnan vid sina resor i Thailand skulle donera pengar till tempel och skolor, sa hon.

Polismannen nekar till brott. Han har hjälpt sin hustru med vissa saker kring hennes salong, men han har inte känt till att det såldes sex där inne, säger mannens advokat Patric Lindblom.

– Det har varit chockartat för mannen att ta del av information under förundersökningen; att hans hustru sedan ungefär tio år har prostituerat sig och bedrivit någon form av bordellverksamhet. Han älskar sitt jobb som polis, innan dess har han jobbat som bland annat ordningsvakt.

Den 25 september väntas polismyndighetens personalansvarsnämnd besluta om mannen får behålla sitt jobb vid en fällande dom.