Ryssland

Utrikesministern: ”Väst utnyttjar Navalnyj för sanktioner”

1:36 min

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som förgiftats med nervgiftet novitjok, mår nu bättre och har kunnat lämna sin sjukhussäng i Berlin under kortare perioder. Samtidigt ställde den ryska utrikesministern i dag in ett besök i Berlin.

– Angående Navalnyj har våra västliga kollegor passerat alla rimliga gränser. Det enda väst är ute efter är att utnyttja Navalnyj för att införa mer sanktioner mot Ryssland, sa utrikesminister Sergej Lavrov,

Den ryska hållningen till mordförsöket på Aleksej Navalnyj har varit att Ryssland inte har med det att göra, och att Tyskland inte delar med sig av bevis som finns för att det var just novitjok. Det är inte konstigt, är det novitjok så ligger ansvaret helt och hållet i Kreml.

Nu har laboratorier i Frankrike och Sverige också bekräftat att de tyska blodproverna från Navalnyj innehöll spår av just nervgiftet novitjok.

Tyskland har i dag upprepat sina krav på Ryssland att gå till botten med vad som hände.

Den franske presidenten Emmanuel Macron sa också i ett telefonsamtal till president Vladimir Putin att allt om detta lönnmordförsök måste upp till ytan omgående.

Nyhetsbyrån Reuters har talat med personal som behandlade Navalnyj på planet som nödlandade i staden Omsk. De ger anonymt en helt annan bild av vad som hände än sjukhusets ledning. Det fanns enligt Reuters källor tydliga tecken på förgiftning redan från början.

Ordern om att släppa iväg Aleksej Navalnyj från Omsk till Tyskland för vård kom också enligt Reuters källor direkt från Kreml, vilket hela tiden förnekats från Moskva.