Lovar åtgärder

Liberia utlyser nödläge efter våldtäktsvåg

1:30 min

Det västafrikanska landet Liberia utlyser nationellt nödläge efter en våg av våldtäkter. Presidenten ska nu inrätta en särskild utredningsenhet som enbart ska ägna sig åt att gripa sexualförbrytare.

Det var under en flera dagar lång konferens som president George Weah talade om hårdare tag mot vad han kallade en "epidemi" av våldtäkter mot framförallt unga kvinnor och barn. Enligt presidenten så krävs extraordinära åtgärder i en tid då landet samtidigt befinner sig i krig mot covid-19-pandemin, som han uttryckte det.

Det ytterst fattiga landet har redan sedan tidigare en hög nivå av sexuellt våld. Ett blodigt 14 år långt inbördeskrig på 90-talet, där våldtäkter var vanligt, har lämnat ett arv av söndertrasade sociala band och normer, och en känsla av straffrihet hos gärningsmännen. Sällan eller aldrig grips någon för sexbrott i Liberia.

För två veckor sedan marscherade kvinnor över hela landet i protest mot den lavinartade ökningen av våldtäkter och att inget görs för att stävja det.

Enligt Margaret Taylor vid en lokal kvinnoorganisation så begicks det minst 600 våldtäkter bara mellan juni och augusti, detta i ett land med en befolkning på fyra och en halv miljoner.

President Weah har nu sagt att en särskild åklagarenhet ska inrättas som bara ska inrikta sig på våldtäkter. Det ska också upprättas ett register över kända sexbrottslingar. Dessutom tänker regeringen bilda säkerhetsenhet med inriktning på bekämpa sexbrott.