Storbritannien

Omstritt förslag vidare i första omröstning

1:51 min

Det brittiska parlamentet godkände på måndagskvällen i en första omröstning med klar majoritet regeringens omstridda lagförslag som bryter mot utträdesavtalet.

Det var som att kastas tillbaka till förra höstens dramatik i det brittiska parlamentet med starka känslor och sena omröstningar om brexitrelaterade frågor när den vice talmannen i underhuset Rosie Winterton strax före midnatt svensk tid läste upp röstsiffrorna i den första omröstningen om den brittiska regeringens så hett omdebatterade lagförslag.

Ja-rösterna övervägde klart, 340 röster mot 263 för nej-sidan och lagförslaget går nu vidare till utskottsbehandlingen i parlamentet. Och under den har en av Boris Johnsons egna partikamrater lovat att lägga ett ändringsförslag som flera ledamöter i Torypartiet funderar på att rösta för, alltså emot sin egen regering. Då kan det alltså bli än hetare debatt om förslaget.

Om lagen träder i kraft och används kommer den att bryta mot det utträdesavtal som Storbritannien har med EU på några punkter. Det handlar bland annat om hur handeln mellan Nordirland och resten av Storbritannien ska regleras efter årsskiftet. Att ensidigt ändra ett internationell avtal på det viset, erkänner den brittiska regeringen själv, bryter mot internationell rätt.

Samtliga nu levande före detta brittiska premiärministrar har i olika hård grad kritiserat lagförslaget, senast igår David Cameron som annars sällan numera uttalar sig i politiska frågor.

EU har krävt att Storbritannien drar tillbaka lagförslaget senast i slutet av denna månad. Något premiärminister Boris Johnson vägrar.

Johnson sa visserligen igår att han helst skulle vilja slippa använda lagen, men att han ser den som en nödvändig försäkring. En försäkring, menar Johnson, mot vad han ser som fulspel från EU i de pågående frihandelsförhandlingarna, något som EU nekar till att man skulle hålla på med.

Men uppenbarligen har Boris Johnson ett relativt stark stöd bland många sina partikamrater för att lagen ändå behövs, åtminstone som påtryckningsmedel mot EU.

Om den klarar sig igenom Underhuset, vilket mycket talar för trots allt, kan det bli hårdare motstånd i överhuset senare.