Avtal skrivs under

Israel vinner stöd bland arabländer: ”Självbilden förändras”

2:00 min

I dag hålls en historisk ceremoni i Vita Huset där Israel undertecknar fredsavtal med inte mindre än två arabiska gulfstater.

Palestinska ledare har kallat avtalen för förräderi och unga arabiska aktivister hävdar att det saknas folkligt stöd för fred med Israel, men för Israel är det en dröm som gått i uppfyllelse.

– Nu har vi ett nytt utspel nästan varje dag, säger Likudpartiets utrikespolitiske talesman Eli Hazan entusiastiskt.

Först Förenade Arabemiraten, i helgen Bahrain och nu kommer positiva signaler från Marocko, Oman och Sudan – helt otänkbart för tio år sedan.

Israel har väntat länge på att accepteras. Landet har beskrivits som en plåsterlapp som velat bli en del av Mellanösterns hud, men som hela tiden stötts bort. Hittills.

– Nu håller vår självbild på att förändras. Kanske kommer en dag när vår trygghet inte enbart behöver bygga på militär styrka utan på goda grannrelationer. Det kommer att förändra vår självbild, sade en kommentator.

Kronjuvelen för Israels del heter Saudiarabien – och även om det kan komma att dröja innan Saudiarabien upprättar diplomatiska förbindelser med Israel, finns det redan många tecken på uppmjukning – i TV-serier och imamers predikan, men framförallt vet alla att lilla Bahrain aldrig hade ingått avtal med Israel utan godkännande från Saudiarabien.

Avgörande för Gulfstaternas avhopp från arabländernas lojalitet gentemot Palestina är hotet från Iran, där Israel och Gulfstaterna har en gemensam fiende och arabländerna i vissa fall till och med ser Israel som en pålitligare allierad än USA.

Men det är ju palestinierna som är våra grannar, inte emirerna i Gulfen, säger kritiker i Israel. Och unga arabiska aktivister menar att Gulfstaternas fredsavtal saknar folkligt stöd.

– Bahrain är inget fritt land. Vi har inte rätt att uttrycka åsikter, säger människorättsaktivisten Maryam al Khawaja.