Forskare om eventuellt liv på Venus: Nu måste vi bekräfta resultaten

1:31 min

Forskare har med två olika teleskop funnit tecken på att det kan finnas liv på vår grannplanet Venus. Nu gäller det att försöka bekräfta de här resultaten, och att undersöka miljön där mer i detalj, menar forskare.

Det är en upptäckt som tolkas som gasen fosfin i Venus atmosfär, som lett till slutsatsen om möjligt liv.

På jorden finns det nämligen bakterier som producerar fosfin, så forskarna menar att fosfingasen tyder på att det skulle kunna finnas mikroskopiskt liv även på Venus. Inte på den flera hundra grader varma ytan, utan svävande i gasmoln 5-6 mil ovanför planetens yta.

– Det intressantaste med den här upptäckten är att man har hittat något som man verkligen inte har förväntat sig. Vad resultatet beror på, det vet vi inte i dagsläget. Det troligaste är att det kommer från någon slags kemisk process som vi inte känner till än, säger astronomen Alexis Brandeker vid Stockholms Universitet.

Han menar att metoden som man använt är viktig för framtida forskning efter liv på andra planeter.

Men om upptäckten verkligen skulle innebära att det finns liv i Venus atmosfär, skulle det vara jättestort, säger Alexis Brandeker.

– Det skulle vara en av den största upptäckterna i mänsklighetens historia, det finns inget att orda om det. Men vi är en bit därifrån innan vi kan göra den tolkningen, säger han.

Vad är nästa steg nu för att ta reda på vad det här verkligen betyder?

– Det första är att bekräfta att det verkligen rör sig om fosfin. På längre sikt så är det att designa en rymdsond som kan mäta fosfinhalten mer i detalj, och som undersöker om det verkligen finns några mikrober där eller inte, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.