Siffror från polisen

Allt fler unga misstänks för våldsbrott

2:00 min

Antalet misstänkta narkotika- och våldsbrott, där en person under 18 år är misstänkt, blir allt vanligare. Det visar siffror från polismyndigheten.

Ett av de områden som märker av ökningen är Täby lokalpolisområde, där Bosse Pan är förundersökningsledare i polisens ungdomsgrupp. Där har man nu 113 öppna ärenden där den misstänkte är under 18 år.

– Bara rena mängden har ökat, och det som gör att det byggs på är att det blir fler grövre brott som tar längre tid att utreda, säger han.

Dessutom har man sett att de misstänkta blir yngre, fortsätter han.

– Vi har haft 12-åringar misstänkta för rån, vi har en hel del 12- 14-åringar misstänkta för narkotikabrott.

Enligt siffror som Ekot fått från polismyndigheten har antalet narkotika och våldsbrott där den misstänkta är under 18 ökat de senaste åren. Sedan 2016 har siffrorna ökat för varje år - och ökningen ser ut att hålla i sig i årets siffror. Förra året fanns det nästan 27 000 misstankar om narkotika- och våldsbrott där de misstänkta var unga under 18 år.

Tove Werner Pettersson är också polis i ungdomsgruppen i Täby lokalpolisområde. Hon arbetar bland annat med att hålla kontakt med skola och socialtjänst. I Täby och de andra kommuner som ingår i lokalpolisområdet har man samma utveckling i den grova organiserade brottslighet som finns i många andra områden, men utvecklingen man har nu har man inte sett tidigare, säger hon:

– Vi har aldrig sett de här siffrorna som vi har nu, så någonting händer ju. För ett par år sedan var det en engångsföreteelse om vi hade ett ungdomsrån. I våras hade vi runt tjugo. Det kanske låter lite, men i vårt område är det inte lite för vi har inte haft den typen av brottslighet här, säger hon.