Brist på ren till försäljning på vissa håll - fulla köttlager på andra håll

1:56 min

Renägare är oroliga för att inte få sålt sina renar när slakterierna har stora köttlager kvar från förra året. Och flera samebyar, främst i Norrbotten, rapporteras om att de istället har färre renar att slakta.

"Det är ett jättehårt slag för rennäringen", menar Roland Sandgren, VD Arvidsjaurs renslakt.

Arvidsjaurs renslakt är en av de slakterier som har kvar mycket kött i sina lager från föregående år. Totalt slaktade man 12 000 renar av egna inköp i fjol. I år blir det en halvering med 6 000 slaktrenar.

- Coronan slog till när slaktsäsongen var över i fjol, så vi hade fyllda lager. Det slog stopp på marknaden i bland annat Norge, alla festivaler i sommar och sen har vi finska sidan också som är stor för oss. Det är våra tre ben där vi säljer stora volymer men tyvärr går det inte ut några produkter, det är stopp där, säger Roland Sandgren, VD Arvidsjaurs renslakt.

Just nu är priset på renkött på de flesta håll i Sápmi lägre än förra året. Det visar Sameradions & SVT Sápmis rundringning till flera slakterier. Arvidsjaur slakt räknar med att priserna på renkött kommer att sjunka med 15 – 16 procent.

-  Det är jättemycket för rennäringen, de ska ju leva på att sälja renarna. Det blir en tvåstegsraket för dem, vi köper in hälften så mycket och så kanske vi inte kan betala lika mycket som vanligt. För rennäringens del är det ett jättehårt slag.

Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby tror att priset ändå kan komma att öka i alla fall i Norrbotten. Det beroende på att det inte kommer att finnas lika mycket ren att sälja.

- Det har varit lite kalvar i år, vintern har varit dålig och renantalet har gått ned. Det blir svårt för dem som brukar sälja kalvar. Jag vet inte hur det ska gå för dem. Jag hoppas att rentjurarna har klarat sig och de som vill sälja får göra det, säger Mikael Kuhmunen.

Roland Sandgren menar att det är olyckligt att renägarna ska behövas drabbas, för renägarna och slakterierna är beroende av varandra.

- Vi på Arvidsjaurs renslakt är beroende av en fungerande rennäring, så det här är ett bekymmer långsiktigt. Kortsiktigt går ju det mesta att lösa, men långsiktigt är det inte bra för branschen i huvud taget.

Här hittar du slakterier och årets slaktpriser på ren och älg från söder till norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio