Vintips

Carl Jan Granqvist tipsar om viner från höga höjder

5:39 min
  • Även vin och vindruvorna påverkas av UV-strålningen, och förenklat kan sägas att desto mer ljus druvan utsätts för desto fler skyddande ämnen bildas i skalet.
  • Högt odlade vingårdar som tagit fram beckmörka viner slår Carl Jan ett slag för, och tipsar dagen till ära om Malbec-viner från Argentina. 
  • Här är Carl Jan Granqvists bästa tips. 

En märklig effekt som ozonskiktet har är att skydda människor mot skadlig UV-strålning. Denna strålning har även konsekvenser för vindruvor. Förenklat skyddas druvor precis som människor av färgpigment. Ju mer ljus druvan utsätts för, desto fler skyddande ämnen bildar den i skalet. Det märks tydligast på röda druvor som får en mycket djupare färg.

Två faktorer som påverkar är altituden och vilken halva av jordklotet druvorna växt på. Båda dessa faktorer gör att solen kommer aningen närmre druvorna. Dessutom är luften renare och klarare på det södra halvklotet likväl som på höga höjder. Det betyder att ljuset får starkare effekt. I Argentina har man forskat på hur det påverkar vinodlingen. Anledningen är att landet har mycket högt belägna vingårdar och viner som växt där får uppseendeväckande mörk färg.

Konsumeras ett beckmörkt vin med drag av lila i glaset är det troligen ett argentinskt vin. Två exempel på dessa viner utgör dagens tips. Båda är baserade på druvan Malbec, som i dag dominerar Argentinas vinproduktion. Den härstammar egentligen från sydvästra Frankrike och var en gång i tiden vanlig i Bordeaux, men nu för tiden finns det mer Malbec i Argentina än i Frankrike.

Dryck 1: Quara Single Vineyard Malbec 2017 nummer 6551 på Systembolaget – ett argentinskt rött vin på 75 cl flaska.

Det här vinet kommer från distriktet Cafayate som ligger i Salta-provinsen, som sträcker sig till Argentinas norra gräns. Så nära ekvatorn borde klimatet vara alldeles för varmt för vinodling, men på höga höjder finns tillräcklig svalka för att möjliggöra vinodling. Vinet kommer från gårdar som ligger drygt 2 000 meter över havet, men det finns enstaka vingårdar i provinsen på 3 000 meter.

Doft: Fruktintensiv doft av syltade jordgubbar och plommon med inslag av svarta vinbär samt en tydlig blommighet som påminner om viol och tydliga ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Fyllig och generös, med mycket solmogen frukt och mjuka nästan söta tanniner och en frisk syra.

Alkoholhalten på Quara Single Vineyard Malbec är 14 procent och en flaska på 75 cl kostar 159 kronor.

Dryck 2: Zuccardi Q Malbec 2017 nummer 74878 på Systembolaget – ett argentinskt rött vin på 75 cl flaska

Mendoza i mellersta Argentina är landets överlägset viktigaste vinregion. Här befinner vi oss längre från ekvatorn, men man måste fortfarande komma upp på betydande höjder för att kunna odla vin. En stor del av odlingarna ligger mellan 600 och 800 meter över havet, men många av de mest intressanta odlingarna ligger på högre höjd.

Det här vinet kommer från området Valle de Uco som har några av de mest höglänta vingårdarna. Druvorna till detta vin har växt mellan 900 och 1 100 meter över havet.

Doft: Mycket elegant och nyanserad doft med intensiv parfym av viol. Ett potpurri av mörka och röda bär på en bädd av kryddiga ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Fyllig och intensiv smak med mjuka och vänliga tanniner och en mycket lång och elegant eftersmak.

Alkoholhalten på Zuccardi Q Malbec är 14 procent och en flaska på 75 cl kostar 189 kronor.