Friades i tingsrätten

Långa fängelsestraff för dödsskjutningen i Råcksta

1:21 min

I augusti i fjol sköts en 18-årig kvinna till döds med automatvapen genom ett lägenhetsfönster i Stockholmsförorten Råcksta. I dag fälldes två män för medhjälp till mord respektive medhjälp till mordförsök av Svea Hovrätt efter att tidigare ha friats i tingsrätten.

 – Jag kan konstatera att hovrätten gjort en helt annan bedömning än vad tingsrätten gjorde av bevisningen. Den ligger mer i linje med den bedömning jag själv gjorde när jag bestämde mig för att väcka åtal, säger Maria Hävermark, åklagare i fallet.

De två männen, som är i tjugo- respektive trettioårsåldern, döms för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

De var i slutet på augusti förra året som en 18-årig kvinna dog när hon sköts med automatvapen in genom föntret på en lägenhet i Råcksta. Hennes man som var den egentliga måltavlan var också i lägenheten men han klarade sig oskadd undan.

Där Solna tingsrätt hävdade att bevisen var för svaga för att knyta männen till brottsplatsen så gör nu Svea hovrätten en annan bedömning.

– Vi har inte ansett det visat att det är de som har skjutit. Vi har ansett det visat att de har medverkat genom att ta fram flyktbil och ta befattning med vapnen, säger rättens ordförande Camilla Olsson.

Den yngre av männen döms även för medhjälp till försök till mord i en relaterad händelse för ett år sen i Nacka utanför Stockholm. Även den gången användes automatvapen och måltavlan, den mördade kvinnans man, klarade sig oskadd undan. Däremot skottskadades en taxichaufför och en boende i området.

De två männen döms till tolv respektive sexton års fängelse.