"Östra regeringen"

Libysk regering har lämnat in sin avskedsansökan

1:46 min

I Libyen har regeringen i öster, som inte är erkänd av omvärlden, lämnat in sin avskedsansökan efter omfattande folkliga protester.

Regeringen som stöds av krigsherren Khalifa Haftar har bland annat fått se hur uppretade folkmassor satt eld på en parlamentsbyggnad.

Det har varit sällsynt med folkliga demonstrationer i östra Libyen i de områden som kontrolleras av krigsherren Khalifa Haftar och den så kallade "östra regeringen".

Men den senaste veckan har tusentals människor tagit sig ut på gatorna i flera städer för att protestera mot de allt mer tålamodsprövande livsvillkoren. Särskilt de ständiga elavbrotten och omfattande korruption.

Men också mot en vattenförsörjning som inte fungerar, bristfällig vård och en allt mer pressad ekonomisk situation för civila, i ett land med potential att vara ett av Afrikas rikaste med sina enorma oljereserver.

Sammandrabbningarna mellan demonstranter och den östra regeringens säkerhetsstyrkor var tidvis våldsamma. Skarp ammunition har skjutits mot folkmassor och uppretade demonstranter satt i helgen eld på parlamentet i Benghazi, Libyens näst största stad, och ofta kallad "revolutionens vagga" efter dess betydelse under störtandet av Khadaffi 2011.

Trycket ledde till att premiärministern i den östra regeringen, Abdallah al-Thani, lämnade in sin avskedsansökan. Den är ännu varken beviljad eller behandlad och någon ny premiärminister har inte utsetts.

Libyen har ju två rivaliserande regeringar, en baserad i öster som har stöd av bland annat krigsherren Khalifa Haftar och länder som Ryssland, Förenade Arabemiraten och Egypten. Samt en FN-erkänd regering i Tripoli som även stöds av Turkiet.

Tanken är också att Ryssland och Turkiet i veckan ska träffas för att diskutera en fortsättning på en tidigare vapenvila och för att komma framåt i en hittills hopplös fredsprocess i Libyen.