Branden i Moria

Tyskland planerar att ta emot fler efter branden i Moria

1:58 min

Tyskland planerar att ta emot ytterligare 1 500 flyktingar och migranter från den grekiska övärlden, efter att asyllägret Moria på ön Lesbos totalförstördes i en brand i förra veckan. Det uppger den tyska TV-kanalen Welt.

- Förbundskansler Merkel och inrikesminister Seehofer har enats om att Tyskland ska ta emot 1 500 flyktingar och migranter från de grekiska öarna, uppger TV-kanalen.

Det handlar i första hand om barnfamiljer och enligt AFP om personer som redan har fått en flyktingstatus. Detta är alltså utöver de cirka 150 minderåriga barn utan föräldrar, som Tyskland redan tidigare ha sagt sig välkomna från Lesbos efter att lägret Moria där brann ner i förra veckan.

Teve-kanalen Welt understryker att regeringskoalitionen först ska säga ja och att det är oklart om Merkel och Seehofer tänker sig detta på egen hand eller om de har vidtalat andra EU-länder för att medverka i denna evakuering.

Hittills är det inte känt om några av barnfamiljerna, som Tyskland nu är berett att ta emot, levde i lägret Moria på Lesbos.

12.000 - 13.000 flyktingar och migranter blev utan tak över huvudet när lägret Moria brann ner.

Ett nytt tältläger byggs nu raskt upp - vita tält på rad i en bukt mot havet, men än har bara 800 personer fått plats där och det kommer bara att rymma 3 000 personer. För 9.000-10.000 är boendet fortfarande oklart.
Många av migranterna motsätter sig också att flytta in i det nya lägret, rädda för att bli inlåsta.

Grekland har hittills sagt nej till att låta andra än de ensamma minderåriga flyttas från Lesbos.

Branden var anlagd, tror regeringen och det ska inte löna sig att bränna ner läger, menar man. En evakuering riskerar att locka fler till Grekland befarar regeringen.