Hälsa

Emma mår bra av att vara med besökshunden Bo

3:07 min
  • På Östersunds korttidsboende i Jämtland finns besökshunden Bo som hjälper de boende att röra på sig och må bra.
  • Just nu är många aktiviteter för funktionsnedsatta inställda på grund av risken för corona-viruset och då kan en besökshund göra det lite roligare. 
  • "Jag älskar Bo", säger Emma Korsgren som är av de boende som brukar träna och busa med Bo. 

På Östersunds korttidsboende i Jämtland finns besökshunden Bo, eller Bosse som han kallas. En av dem som träffar honom där är Emma Korsgren och hon berättar hur Bosse får henne att må:

– Bra, Bosse bra.
Vad brukar du och Bosse göra?
– Bra spel.
Ni brukar spela spel?
– Pussel, massa grejer.

Roligt att röra på sig med Bosse

Bosse är en blandning av labrador och pudel, han har ljus lockig päls och ser pigg ut.  Besökshundar är särskilt utbildade för att både lugna och aktivera människor. Och tillsammans med sin matte, hundföraren Tove Gyllebring, jobbar Bosse på korttidsboendet för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Östersund.

Emma Korsgren brukar vara ute med Bosse och hitta på olika aktiviteter:
– Träna.

Vad är Bos bästa träning?
– Dansa.

Dansa, gå på promenader kanske?
– Ja, ut och gå. Kasta bollar, säger Emma.

Nu, när många aktiviteter för funktionsnedsatta är inställda på grund av corona, kan det kännas tråkigt. Och då kan en hund som Bosse vara extra viktig på korttidsboendet, säger Tove Gyllebring:

– Han har en stor betydelse framförallt nu under corona. Han ger motivation för att komma ut och röra på sig, för alla aktiviteter och jobb är stängda, aktiviteter är inställda, så man får hitta på någonting, säger Tove Gyllebring.

Kan prata med Bosse om jobbiga saker

– Bosse hjälper också till vid samtalsstöd och få igång ett samtal om hur man mår och det är lättare att prata med Bosse än med en människa kanske. Och kunna prata om corona, vilket är väldigt svårt för många. Mångas rutiner är ju helt upp och ner nu. Vi hade en tjej i våras då skolorna stängde och då tog hon sig inte upp ur sängen, men då gick jag dit med Bo på förmiddagarna och då tog hon sig ut, för Bo måste ju ut och kissa i vilket fall, berättar Tove Gyllebring.

Så man ser effekter på vad en besökshund gör?
– Jamen vi får ju mycket glädje och roligt och han är ju en otroligt busig hund, så vi får skratta mycket och samtidigt lägger man ju in olika träningsmoment, så att vi har det väldigt kul tillsammans, säger Tove Gyllebring.

Emma, vad skulle du säga är det bästa med Bo?
– Jag älskar Bo, säger Emma.

Emma älskar Bo. Är det så att han ska få godis nu?
– Ja, han gillar godisar, säger Emma.

Nu är det ju corona-tider och man får ju inte krama människor och kompisar riktigt som man vill, man ska hålla lite avstånd, men med Bo går det bra att klappa och kramas?
– Ja, det är bra, jag älskar Bo och att klappa på honom, säger Emma Korsgren till reportern Jack Forsgren på P4 Jämtland.