Fler än vanligt har sökt jobb som vikarie i äldreomsorg

3:26 min

Många personer sökte jobb som vikarie i äldreomsorgen i somras. Det visar en undersökning som Ekot har gjort.

Äldreomsorg är hemtjänst och särskilda boenden för äldre människor. Det finns privata företag som driver äldreboenden och hemtjänst. Men kommunerna har hand om den största delen av äldreomsorgen.

Ekot har pratat med ungefär 20 kommuner. Både storstäder som Stockholm och Malmö, och mindre städer som Hjo och Skövde. Alla säger att fler personer än vanligt sökte jobb som vikarie på äldreboenden och hemtjänst i somras. Många som sökte jobben hade också högre kompetens än vanligt. Till exempel körkort, och flera års erfarenhet från att jobba.

Maria Jonsson jobbar med äldreomsorg i Borås kommun. Det brukar vara svårt för dem att hitta tillräckligt många vikarier. Men i år fick Borås kommun nästan dubbelt så många ansökningar, jämfört med förra sommaren.

Kommunerna tror att det är för att arbetsmarknaden är så osäker nu under coronapandemin. Många människor känner också att de vill göra något bra, tror Maria Jonsson från Borås kommun. De vet att det behövs många människor som jobbar med äldre, säger hon till Ekot.

– Dels är det ju de här som har velat göra någonting bra. Som känner att här finns det ett stort behov, och jag kan göra en insats. Det har ju varit tydligt. Sedan tror jag också att man ser att jobba i kommunen är en ganska säker arbetsgivare, säger Maria Jonsson.

Sanna Sandell har jobbat som vikarie i äldreomsorgen i Borås under sommaren. Hon är ensamstående mamma. Hon var orolig för att inte ha ett jobb, när arbetsmarknaden blev osäker. Därför sökte hon ett nytt jobb i äldreomsorgen.

– Jag är ensamstående mamma och man vill ju ha ett jobb och kunna försörja sig själv och sitt barn. Så det var lite oro för det. Och samtidigt har det varit en spark i baken för mig att göra något annat, säger Sanna Sandell.

Fler än vanligt sökte alltså jobb på äldreboenden och i hemtjänst under sommaren. Men det är fortfrarande svårt för många kommuner att hitta tillräckligt många anställda.
SKR är Organisationen för Sveriges kommuner och regioner. De säger att det behövs 15 000 fler anställda i äldreomsorgen varje år, fram till år 2026.