Klimat

Granar dör i snabb takt i Tyskland

2:00 min

Ett allt varmare klimat har lett till rekordstora angrepp av barkborre på granskogar i flera länder i Centraleuropa. Mycket pekar på att granskogar utanför kallare bergsområden inom bara ett fåtal år kan att försvinna. Hör mer i Klotet i P1.

I bergsmassivet Harz i norra Tyskland har skogsarbetarna fullt upp. Överallt står döda eller döende granar. Ofta är hela bergssidor täckta med gråbruna skelett av döda träd som gör ett spöklikt intryck.

De senaste tre åren har det varit rekordvarmt och rekordtorrt i stora delar av Tyskland och även i grannlandet Tjeckien. Träden försvagas av torkan, samtidigt som värmen gynnar barkborren som sprider sig i rekordfart.

– Det är tusentals barkborrar i varje träd, säger skogsarbetaren Alexander Pirchmoser uppgivet.

Han visar hur träden är alldeles uttorkade och inte längre kan producera kåda som de behöver för att försvara sig mot barkborrarna.

Enligt naturskyddsorganisationer, skogsmästare och forskare betyder det här att granen under 800 meters höjd över havet inte längre går att rädda.

En av många som säger det är Jörg-Andreas Krüger, ordförande för tyska naturskyddsföreningen, NABU.

– Gran under 800 meter har ingen framtid, säger han.

Hur fort granen försvinner beror på hur varmt och torrt det blir de kommande åren, men många experter talar om mellan fem och tio år. Förutom att det är en katastrof för skogsägare är det också känslomässigt svårt.

– Det gör ont, och jag är rädd för framtiden som inte längre finns, säger skogsarbetaren Alexander Pirchmoser.