Schack

Stort intresse för snabbschack på nätet

1:57 min

Under coronapandemin har intresset för onlineschack exploderat världen över. Mer än fem gånger så många tittar på livestreamat schack på nätet varje dag, jämfört med förra året. Det uppger Sveriges schackförbund.

Schackprofilen Anna Cramling startade sin kanal i februari. I juni dubblades följarskaran. I dag är det över 25 000 personer som tittar och kommenterar.

Anna Cramling står vid de stora schackspelen i Kungsträdgården i Stockholm. Hon använder hela kroppen för att flytta pjäserna till rätt plats. Det blir ett annat tempo än när hon spelar digitalt.

– I ett vanligt parti, på ett vanligt bräde, spelar man kanske tre-fyra-fem timmar. Det är ingen som orkar att kolla på det så länge. När man spelar online, då är det blixtpartier som gäller. Ibland är det en minut! Hela tiden får tittaren en adrenalinkick för det händer saker hela tiden. Jag kanske inte alltid spelar mitt bästa, men poängen är att jag ska visa schack, jag ska lära ut schack och jag ska kunna prata med mina följare.

Ingemar Falk är webbredaktör för Sveriges schackförbund.

– Att man kan fråga en stormästare som spelar schack och kunna få svar på sekunden, det har schacktittare aldrig fått varit med om tidigare. Tittarsiffrorna är på flera hundra tusen, och det var inte ens i närheten av det innan. Jag hoppas och tror att den här onlineboomen lockar fler unga spelare. Det ska vara lite coolt att spela schack helt enkelt.