Dubbelmordet i Linköping

Pojkens familj: "Det här har förstört våra liv"

2:00 min

På tisdagen inleddes rättegången mot den man som erkänt det dubbelmordet i Linköping 2004, på en 56-årig kvinna och en åttaårig pojke. Än idag är pojkens familj mycket starkt påverkad av händelsen, berättade mamman gråtandes i rätten.

Åklagare Britt-Louise Viklund inledde rättegången med att visa upp bilder på de två offren: en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna.

– Han fick bara bli åtta år gammal. Hon blev äldre men fick inte heller leva ut sitt liv. Om hon inte hade blivit attackerad hade hon mycket väl kunnat vara i livet och njuta av livet tillsammans med sin familj.

Den misstänkte 37-åringen, som greps i juni och som har erkänt dubbelmordet, tittade ner under hela dagens förhandling. Han mumlade ofta tyst för sig själv och visade inga känslouttryck. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning av honom led han av en allvarlig psykisk störning vid brottet 2004, och gör den ännu idag.

Därför bör han inte dömas för mord, utan för dråp, sa hans advokat Johan Ritzer.

– I det här fallet var min klient styrd av väldigt påträngande tvångstankar. Det finns rättsfall där just psykisk störning har tagits upp som en parameter som man väger in. Sen burkar det oftast inte anses räcka. Men alla fall är unika. Det är tillräckligt många omständigheter i det här fallet, som gör att jag tycker att frågan ska prövas, säger Johan Ritzer.

I rättssalen idag vittnade den mördade kvinnans man om den aktuella morgonen. Paret, som hade bott två år i området, pratade i hallen om vad de skulle göra i helgen, innan kvinnan gick till sitt arbete som språklärare.

"Hon var glad som en lärka", minns mannen, eftersom de skulle ha en förlovningsmiddag för deras dotter på lördagen.

Enligt polisutredningen fanns ingen koppling mellan kvinnan och den åtalade mannen.

Det fanns inte heller någon känd koppling mellan mannen och den åttaårige pojken.

Pojkens familj företräds av advokat Elisabeth Massi Fritz. Hon berättade i rätten om den aktuella morgonen 2004. Familjen hade försovit sig och för ovanlighetens skulle gick åttaåringen själv till skolan. Några minuter efter honom kom hans storasyster, gående samma väg.

– När hon är på väg till skolan så möter hon polis, ambulans och hon möter brottsplatsen helt avspärrad. Hon tycker sig se sin lillebrors skor, men hon slår bort den här tanken.

Senare under dagen får familjen veta att det handlar om deras pojke, som idag skulle vara 24 år gammal.

Än idag är familjen mycket starkt påverkad av händelsen – berättade mamman gråtandes, via tingsrättens tolk.

– Det finns inte mycket att säga. Det här har förstört våra liv, allihopa.

Rättegången väntas pågå i ytterligare två förhandlingsdagar. I morgon onsdag kommer den åtalade 37-åringen att höras.

Enligt advokat Johan Ritzer vill han så snart som möjligt hamna inom rättspsykiatrisk vård.

– Det är den miljö han eftersträvar. Han är hjälpsökande. Han har under de här åren självmedicinerat med alkohol och annat för att dämpa ångest och oro. Han har inte fått någon behandling och inte haft ork eller styrka att söka den själv. I och med att det blivit på det här sättet så får han möjlighet till vård, säger Johan Ritzer.