Det blir inget Rörelsernas museum i Malmö

1:51 min

Det tänkta museet skulle fokusera på demokrati och migration.

Det kommer inte att bli något Rörelsernas museum i Malmö. Det skriver Sydsvenskan.

Efter ett förslag från Kommunstyrelsen i Malmö satsade regeringen hösten 2015 en miljon kronor på en förstudie för att skapa ett statligt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö och senare har både statliga och kommunala pengar skjutits till för en försöksverksamhet som fick namnet Rörelsernas museum. Ett 100-tal personer har varit involverade i arbetet och verksamheten har haft en lokal på 600 kvadratmeter i centrala Malmö.

Men i dag har det varit personalinformation om att det från nästa år inte blir några mer statliga pengar till försöket.

Fredrik Elg, som är enhetschef för Rörelsernas museum, är förvånad över beskedet att verksamheten ska lägga ner.

– Det känns ju lite konstigt. Vi har ju varit upptagna med att bygga, skapa och involvera sedan 2015 och nu fick vi för några timmar sedan beskedet om att vi ska rusta ner.

Hur ser ni på beskedet - vad är det som har gått fel?

– Vi har svårt att se att något har gått fel. Det har gått väldigt, väldigt bra. Vi har tillsammans med civilsamhällets organisationer skapat aktiviteter, så den långsiktigheten bryts ju här och det känns väldigt tråkigt för vi har ju kommit halvvägs.

Kulturministerns pressekreterare skriver till Sydsvenskan att anledningen att regeringen inte ger fortsatt stöd till försöket är att den föreslagna verksamheten överlappar med flera museer som redan finns, bland annat Forum för levande historia.