Anklagas för uppvigling

Algerisk journalist fortsatt fängslad – trots protester

1:18 min

Den uppmärksammade fängelsedomen mot den algeriske journalisten Khaled Drareni kommer att kvarstå. Det beskedet gav idag den algeriska domstolen.
Nu väntar två års fängelse för journalisten.

Den 40-årige journalisten Khaled Drareni, som startade nyhetssajten Casbah Tribune, och är korrespondent för franska tv-kanalen TV5 Monde, har suttit inspärrad sedan den 29 mars.

Han greps efter att ha bevakat en studentdemonstration, men anklagas också för att ha kritiserat det algeriska politiska systemet för att vara korrupt och för att ha publicerat en partipolitisk kommuniké som uppmanade till generalstrejk. Detta enligt Reportrar utan gränser.

Den 10 augusti dömdes Drareni i domstol till 3 års fängelse, anklagad för att ha uppviglat sina landsmän till protest samt för att splittra nationen. Domen överklagades och saken prövades igen förra veckan. Idag kom beskedet att rätten inte friar Drareni, men sänker straffet till två år.

Drarenis fall har uppmärksammats internationellt, och både Reportrar utan gränser och Amnesty har försökt få honom fri.

Enligt reportrar utan gränser ligger Algeriet på plats 146 av 180 när det gäller möjligheten för journalister att verka fritt.