Snart får man besöka äldreboenden igen

3:42 min

Snart får man besöka äldreboenden igen. Det berättade regeringen idag. Det gäller från den 1 oktober.

Det har varit förbjudet att besöka äldreboenden sedan den 1 april. Regeringen förbjöd besöken, för att försöka stoppa coronaviruset. Många som bor på äldreboenden är väldigt gamla och har flera olika sjukdomar. Därför är de ännu mer känsliga för att bli sjuka av covid-19 också.

Nu sprids coronaviruset mycket mindre i Sverige. Därför kan människor få besöka sina vänner och släktingar på äldreboenden igen. Det sa socialministern Lena Hallengren idag.

– Jag är innerligt glad att idag kunna meddela att besöksförbudet från och med den 1 oktober kommer att upphöra, säger Lena Hallengren.

Myndigheterna Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har sagt till regeringen vad de tycker, och regeringen har tagit beslutet. Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har tänkt på fördelar och nackdelar med besöken på äldreboenden.

Besöken stoppades för att hindra coronaviruset att komma in på äldreboenden. Men många äldre människor har mått väldigt dåligt för att de inte får besök. De känner sig isolerade och ensamma. Nu sprids coronaviruset mycket mindre i Sverige än i våras. Och de som jobbar med äldreboenden vet mer om hur man kan stoppa smittan. Därför är det bättre att tillåta besök på äldreboendena nu, tycker myndigheterna och regeringen.

Sonja är 96 år och bor på ett äldreboende i Kristianstad. Hon blev själv smittad av coronaviruset i våras, men har blivit frisk igen. Det har varit väldigt ledsamt att inte få några besök, säger hon. Hon blev glad när P4 Kristianstads reporter ringde och berättade att hon kan få besök igen.

– Det är både ledsamt och bekymmersamt att ha det på detta sättet. Så du gör mig glad när du säger att det är så. Då ska Sonja sjunga och tralla!, säger Sonja.

Alla måste nu hjälpas åt och ta ansvar, så att smittan inte börjar spridas mycket på äldreboende igen. Det säger socialminister Lena Hallengren. De som ska besöka äldreboenden måste vara försiktiga. De får inte ha några symtom, och de måste följa reglerna som äldreboendet har.