Ett bibliotek för yttrandefrihet öppnas i Malmö

2:34 min

Idag öppnar ett nytt bibliotek i Malmö. Det är ett bibliotek för yttrandefrihet, med böcker som har blivit förbjudna i andra länder. Biblioteket är döpt efter den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som är fängslad i Eritrea.

Det nya biblioteket i Malmö har böcker från olika länder, på många olika språk. Det är böcker som har blivit förbjudna eller censurerade. Författarna har blivit tystade, fängslade eller tvingade att flytta från sitt land för att de skrev. Ulrika Ahlberg är bibliotekarie. Hon säger till SVT att det är böcker som någon har velat hindra andra att läsa.

– Förbjudna böcker, eller "farlig kultur". Någon har någon gång inte velat att andra människor ska läsa dem, säger Ulrika Ahlberg.

Alla som vill får låna böcker från det nya biblioteket i Malmö. Just nu finns ungefär 1600 böcker. Men planen är att biblioteket ska få in fler och fler.

Biblioteket är döpt efter Dawit Isaak. Han är en journalist och författare som kom från Eritrea till Sverige 1987, och han blev svensk medborgare. När Eritrea blev ett självständigt land åkte han tillbaka. Han startade en tidning som kritiserade regeringen i Eritrea, och blev fängslad. Nu har han suttit i fängelset i 19 år.

Ulrika Ahlberg är bibliotekarie på det nya biblioteket i Malmö. Hon säger att de döpte biblioteket efter Dawit Isaak, för att han är en av författarna som har blivit tystad. Det säger hon till SVT .

– Det säger mycket vad det handlar om. Att Dawit Isaak har ju suttit fängslad i 19-20 år nu i Eritrea, utan rättegång. För att han skrev i tidningar, i den tidningen han arbetade på, om sånt som regimen inte ville skulle tryckas, säger Ulrika Ahlberg.