Svårt med praktik på yrkesutbildningar

1:59 min

Just nu byggs yrkeshögskolan ut för att fler ska kunna omskola sig till branscher där det finns jobb. Praktik på en arbetsplats är en viktig del av utbildningen, men coronapandemin och konkurrensen med fler studerande har gjort det extra svårt att hitta platser.

Abubakar Kateregga har börjat på en VVS-utbildning, men praktikplats på en rörfirma verkar svårt att hitta.

– Det blir svårt att ta in en praktikant när deras personal inte har jobb, säger han.

Hur går det för dig?

– Det går väl sådär, jag har inte fått någon plats ännu men jag har sökt sju, åtta platser hittills och fått kanske tre svar.

Under coronakrisen har regeringen satsat extra på yrkeshögskolan med pengar till 5 000 nya platser. Abubakar Kateregga är en av många som påbörjat vägen till ett nytt arbete i höst.

Men en flaskhals är praktiken som ska varvas med teori på utbildningarna. Redan i våras märkte Madleen Thyrén, utbildningschef på Nackademin, att företag som skickat hem anställda också sa nej till praktikanter, och det mönstret hänger kvar nu i höst.

– De har svårt för att ta emot våra studenter, säger hon.

Ekot har varit i kontakt med tre av de största yrkeshögskolorna som alla vittnar om att elever får göra sin praktik på ett annat sätt, på distans eller skjuta upp den. Utbildningsanordnaren Academedia till exempel uppskattar att ungefär hälften av dem som ska ha en praktikplats nu har fått det.

Enligt Madleen Thyrén på Nackademin finns det en oro ute på yrkeshögskolorna.

– Att studenterna inte ska få de veckor praktik som är inlagda i deras utbildningsplan. På yrkeshögskolan är nästan en tredjedel praktik som ska varvas med teori och det är avgörande att de ska få gå ut och praktiskt tillämpa sina kunskaper. Det är också på praktiken som de studerande får sitt jobb, det har vi jättebra siffror på, säger hon.

För den som vill starta en ny karriär som Abubakar Kateregga är läget besvärligt.

– Hittar man ingen praktik innebär det att du inte kommer att klara utbildningen, då kanske du behöver göra om utbildningen senare och det går mer tid. Jag skulle kunna tro att praktiken är den viktigaste delen av den här utbildningen på yrkeshögskolan, säger han.