Historiskt avtal

Arabstater normaliserar relationer med Israel

1:38 min

Förenade arabemiraten och Bahrain blev idag de senaste arabstaterna att bryta ett långvarigt tabu och normalisera relationerna med Israel. På tisdagskvällen undertecknades avtalen i Vita huset, där USA:s president Donald Trump stod värd för den historiska ceremonin.

– Vi är här idag för att ändra historiens riktning. Efter årtionden av splittring och konflikter ser vi idag en ny gryning för Mellanöstern, sa Trump under ceremonin.

De undertecknande parterna var lika angelägna om att betona tillfällets historiska betydelse.

–Det här är en förändring som kommer att ge hopp världen över, sade Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tackade arabländernas regeringar med både gammaltestamentliga referenser och flerspråkiga fredshälsningar.

– För att ni ger hopp till alla Abrahams barn. Salam aleikum, fred vare med er. Shalom!

Av tradition har arabstaterna i Mellanöstern vägrat att erkänna Israel innan det finns en lösning på den långa konflikten mellan israeler och palestinier. Men nu går Förenade arabemiraten och Bahrain samma väg som Egypten gjorde redan 1979 och Jordanien 1994.

Alla fyra länder som samlas vid ceremonin delar en gemensam fientlighet gentemot Iran, som de nu står enade emot. Men avtalen innebär också välkomna ekonomiska öppningar i en tid märkt av coronapandemin.

Undertecknandet markerar också en stor utrikespolitisk triumf för Trump, som kandiderar för omval den 3 november och på hemmaplan är hårt pressad av såväl pandemin som de landsomfattande protesterna mot rasism

Hör Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén i spelaren ovan.