Dödades av polis

Louisville betalar ut skadestånd till Breonna Taylors familj

2:06 min

I USA utlovar nu företrädare för staden Louisville flera polisreformer och ekonomisk ersättning till Breonna Taylors familj. Taylor sköts till döds av polis i sitt hem i samband med ett ingripande i mars.

Breonna Taylor är tillsammans med George Floyd det namn som skrikits allra högst under de senaste månaderna av protester mot polisvåld och rasism runtom i USA.

Hon dödades i sitt hem i Louisville, Kentucky i våras när hennes pojkvän sköt mot det han, enligt honom, trodde var en inkräktare som tog sin i lägenheten men som i själva verket var polis som skulle genomföra en husrannsakan och som genast besvarade med flera skott som träffade den 26-åriga Breonna Taylor.

I förlikningen mellan Taylors familj och staden Louisville utlovar nu borgmästaren, demokraten Greg Fischer flera förändringar inom polisväsendet. Bland annat mer översyn från polisledningen, åtgärder för att skapa bättre kontakter mellan polisen och de boende i brottsutsatta områden och obligatoriska säkerhetsrutiner vid polisräder liknande den som skulle genomföras när Breonna Taylor sköts till döds. Till exempel att en ambulans alltid måste finnas på plats. Familjen får också drygt 100 miljoner kronor som en del av förlikningen.

En brottsutredning mot de inblandade poliserna pågår just nu men inget besked har kommit om eventuellt åtal.

I Louisville har Breonna Taylors familj och en hel proteströrelse dagligen krävt att poliserna ska ställas inför rätta, ett krav Breonna Taylors mamma Tamika Palmer igår sa kvarstår, även om reformerna som nu utlovas är viktiga.

– Även om det som skett i dag är viktigt så kommer vi fortsätta kämpa för att Breonna Taylor ska få rättvisa, så snälla fortsätt säga hennes namn. sa hon.