”Säkraste sättet”

Luxemburg coronatestar hela befolkningen

1:53 min

Luxemburg har byggt upp kapacitet för att coronatesta hela befolkningen. Det är det enda sättet att verkligen kontrollera och begränsa smittan, säger chefen för hälsoinstitutet i landet.

– Till skillnad från andra virus och pandemier kan de som har corona vara smittade och smittsamma utan att visa symptom. Så det säkraste sättet för att bemöta detta är att ha möjlighet att testa alla och göra det löpande, säger Ulf Nehrbass, chef på Luxemburgs hälsoinstitut.

I Luxemburg har man byggt upp kapacitet för att göra just det. Och de testar inte enbart den egna befolkningen på drygt 600 000 människor utan och de ytterligare 300 000 som jobbar i Luxemburg men som bor i något utav grannländerna.

Hittills har de genomfört över 700 000 test på drygt 400 000 personer. Av dem har 7 244 bekräftats smittade. 124 har avlidit.

Av de drygt 7 000 positiva fallen som man har hittat i landet kommer 30-40 procent från masstest som genomförts bland de som inte visat symptom.

Att hitta just asymptomatiska personer beskriver Ulf Nehrbass som nyckeln för att bekämpa pandemin. För att hitta dem måste du testa i stor skala och han uppmanar därför andra länder att göra likadant, säger han.

En annan rekommendation från Ulf Nehrbass är munskydd. Han tycker det är oansvarigt om experter säger att de inte fungerar.

– Nu vet vi att de hjälper. Och att bära munskydd i offentlig miljö är det minsta vi kan göra för att skydda vår familj, våra vänner, kollegor och hela landet. Det är inget snack om saken, säger Ulf Nehrbass.