Äldreboenden

SKR: Lokala besöksförbud kan stoppa ny smitta

1:54 min

Den första oktober får de runt 88 000 äldre på landets boenden ta emot besök igen – ett besked som bemöttes med glädjerop.

Men Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tycker att kommunerna ska få bättre verktyg att hantera lokala utbrott.

– Äntligen, kanske att man får komma dit och ge en jättekram och säga att "nu, Börje, är det du och jag igen", sade Berit Lif till P4 Jämtland tidigare i dag när hon fick beskedet om att hon om några veckor kan få träffa sin make igen.

Väninnorna Gudrun Gustafsson och Gun-Britt Odell i Trelleborg har längtat efter att få träffa sina barn och barnbarn.

 – Det är underbart att få träffas personligen, sade de till P4 Malmöhus.

Beslutet kom också som en glad överraskning för Sonja som är 96 år och bor på ett äldreboende i Kristianstad.

–Du gör mig glad om du säger att det är så. Då ska Sonja sjunga och tralla, sade hon till P4 Kristianstad.

Men det finns också en oro för att smittan ska öka igen. 

– Det kommer väl med vissa regler, så inte alla rusar till alla äldreboenden den första oktober, så att det blir överfullt, säger Christina Tallberg, ordförande för intresseorganisationen PRO.

Kommunerna behöver nu bättre verktyg att hantera lokala utbrott, tycker Greger Bengtsson som är samordnare för äldreomsorgen på SKR.

– Det man föreslår är att man ska kunna fatta beslut om avrådan från besök, men inte ett skarpt förbud. Ett sätt skulle kunna vara att man har lokala eller regionala besöksförbud man skulle kunna införa. Inte i hela landet men just där det har kommit smitta, säger Greger Bengtsson.

Men för den absoluta majoriteten av de äldre som bor hemma med till exempel hemtjänst ligger Folkhälsomyndighetens rekommendationer om isolering kvar.

– Där har det inte funnits något besöksförbud men häver man besöksförbudet bör man naturligtvis också kunna ha kontakt med anhöriga som har hemtjänst. Det tycker jag är rimligt, men det ska ju vara med ansvar och försiktighet, säger Greger Bengtsson.