Starka reaktioner

Film på brutalt mord skakar Moçambique

1:52 min

En skakig mobilfilm från norra Moçambique som visar ett brutalt mord på en naken kvinna, har väckt starka reaktioner i omvärlden och bland människorättsorganisationer. Sedan tre år pågår en eskalerande konflikt mellan en islamistisk milis och regeringsarmén som lett till att hundratusentals flytt.

Det är brutalt och skoningslöst outhärdligt att se den två minuter långa mobilfilmen. Vi ser en naken kvinna misshandlas av män, klädda i vad som ser ut som den moçambikiska arméns uniformer. Man hör en av dem ropa på portugisiska: “du tillhör al-Shabab” och “skjut henne”. Därefter dödas hon i en skur av kulor från automatkarbiner och kulspruta.

Ingen vet exakt var det är filmat, eller vem som ligger bakom att den spridits. En ström av fördömanden har kommit från flera människorättsorganisationer, och det moçambikiska försvarsdepartementet har sagt att man ska undersöka saken.

Det brutala mordet på kvinnan sätter ljuset på en konflikt som eskalerat under de senaste tre åren i Moçambiques norra provins, kallad Kap Delgado. Al-Shabab, som nämnts här, har dock inget med den islamistiska terrorgrupp som verkar i Somalia.

Den här militanta rörelsen har kopplingar till Islamiska staten och dess organisation och brutalitet har skakat landet. Regeringsarmén har å sin sida svarat med ytterst hårda metoder, och till exempel Amnesty International har anklagat den för tortyr och utomrättsliga avrättningar.

Det finns starka likheter med hur Boko Haram växte fram i Nigeria. Kap Delgado är en fattig och perifer region där befolkningen känt sig åsidosatt av regeringen. Därför har det funnits god rekryteringsgrund för islamisterna bland regionens tusentals arbetslösa unga män.

För Moçambique är det här en mardröm på flera sätt. Utöver de 1 500 som dödats och de 250 000 som tvingats fly, så rasar våldet i basområdet till en av de största gasfyndigheterna i Afrika.