Västkusten

Över 87 bränder härjar nu i USA

1:45 min

I USA fortsätter det att brinna på flera ställen på västkusten. Än så länge har över 30 personer dödats i lågorna, men dödstalet befaras stiga.

Över 87 bränder härjar nu i USA. 23 av dem i den delstat vars invånare de senaste åren blivit alltmer vana vid varningar och evakueringsorder: Kalifornien.

– Polisen åkte förbi och beordrade alla att lämna sina hus och arbetsplatser, berättar kocken Marcy Steiner som jobbar i en restaurang i Loma Mar söder om San Francisco.

Bara några meter härifrån kan man se hur elden lämnat spår efter sig. Förkolnade träd som fallit ned. Den förut så gröna vegetationen på marken har bytts ut mot grå aska. Brandkåren lyckades förhindra att elden tog sig in i samhället.

– De lät det brinna ända ned till bäcken här nere, där kunde de isolera den, säger Marcy Steiner och pekar ned mot en dal.

I år har nästan 13 000 kvadratkilometer brunnit bara i Kalifornien. Det motsvarar ett område över fyra gånger så stort som Gotland. 34 personer har dödats i lågorna, men den siffran väntas stiga. Många fler har anmälts försvunna och i Oregon har myndigheterna för första gången i delstatens historia inrättat ett mobilt bårhus.

Trots vetenskaplig konsensus fortsätter Donald Trump att förneka klimatförändringens roll vilket förargar en del av invånarna här på västkusten.

– Hur dum måste man vara om man inte tror på klimatförändringarna? Frågar sig Marcy Steiner. Det är ju väldigt uppenbart, säger hon.