Hälsa

Satsningar på vård av covid-19 i fattiga länder granskas

1:39 min

För att stödja vården av patienter med covid-19 i fattiga länder har det satsats mycket pengar internationellt. Nu ska satsningarna studeras.

Det är forskare vid Karolinska institutet som ska studera hur satsningarna faller ut i olika länder. En av forskarna är Carl Otto Schell, doktorand i global folkhälsa vid Karolinska institutet och läkare vid lasarettet i Nyköping.

– Vad vi kommer göra nu är att se hur satsningarna faller ut och göra kostnadseffektivitetsbedömningar, där man jämför intensivvård vid covid-19 och essentiell vård av kritisk sjukdom vid covid-19. Och så ska vi se hur många patienter vi kan rädda med samma pengar med respektive strategi, säger han.

Essentiell vård av kritisk sjukdom är ett begrepp som den här forskargruppen har infört redan före coronapandemin. Det handlar om enkla, grundläggande åtgärder, som att hålla koll på puls, och syrehalt i blodet.

Åtgärder som enligt forskarna ibland får stå tillbaka för mer avancerad dyr och specialiserad vård, trots att de där enkla åtgärderna skulle kunna göra stor skillnad.

Under coronapandemin, när kritisk sjukdom är i allas tankar, har forskarna lättare att vinna gehör för sina resonemang och kanske är det också därför de nu får forskningspengar till den här studien, från en stiftelse.

– Det blir ju ett fokus på kritisk sjukdom, som vi nästan aldrig har haft. Och vi har också ett läge där vi sannolikt i och med pandemin har fler kritiskt sjuka patienter samtidigt än vi någonsin haft i världen, säger Carl Otto Schell.