Narkotikabrott

Polisen: ”Sociala medier har gjort det lättare att få tag på droger”

1:51 min

Antalet narkotikabrott där den misstänkta är under 18 år ökar enligt siffror från polisen. En förklaring sägs vara att sociala medier gjort det lättare för unga att få tag i narkotika.

Tove Werner Pettersson, polis i ungdomsgruppen i Täby lokalpolisområde, berättar att hon ofta får tips om att unga säljer droger i sociala medier, till exempel på appen Snapchat. Hon visar ett av tipsen.

– Här är en bild som en av våra kändisar lagt ut på Snapchat, med en bild på förmodad hasch och texten ”finns”, säger hon.

– Det är ganska vanligt att jag får sådana här, för många fältare eller andra vuxna har barn som ser sånt här i sina flöden och talar om för sina föräldrar eller andra att det här har den här lagt ut, eller det här har jag sett.

Enligt siffror som Ekot fått från polismyndigheten har det blivit vanligare med narkotikabrott där den misstänkte är under 18 år. Antalet har ökat årligen sedan 2016 och ökningen ser ut att fortsätta i år.

Täby lokalpolisområde är ett av de områden som märker ökningen. Fler unga är misstänkta - och de misstänkta blir också allt yngre, säger Bosse Pan, som är förundersökningsledare i ungdomsgruppen där.

– Vi har en hel del 12 till 14-åringar som är misstänkta för narkotikabrott, säger han.

Förundersökningsledare Bosse Pans bild är att sociala medier gjort narkotikan mer tillgänglig och mer riskfri för unga.

– När vi tagit en ungdom innan och tagit en telefon, en säljlur som vi kallar det, så kanske vi hittat 25-30 personer som de säljer till. Nu är vi uppe på hundratals, tusentals köpare som en säljare har tillgång till, säger han.

Samtidigt är det också mer anonymt, fortsätter han.

– Det är väldigt anonymt, så det är helt riskfritt egentligen för ungdomarna, om de har konton där de inte avslöjar namn, ålder eller bostad, så kan de ju lätt köpa, det är bara att bestämma en plats att träffa människan, så det är en väldigt skyddad verkstad.