Polisen

”Systemet är inte rustat för den här typen av unga gärningspersoner”

1:59 min

För att förhindra att unga begår upprepad grov brottslighet behövs mer insatser än idag.

– Det måste till mycket kraftigare förebyggande åtgärder,  säger Carin Götblad, regionpolismästare i Region Mitt.

Som Ekot rapporterat ökar antalet vålds- och narkotikabrott där personer under 18 är misstänkta.

Bland dessa finns ett antal unga som begår upprepad grov brottslighet, och där fungerar inte de insatser som finns idag, säger Bosse Pan, förundersökningsledare i Täby lokalpolisområde, ett av områden där man märker av ökningen.

– De hanteras av socialtjänsten, det testas alla möjliga frivilliga insatser, de kan LVU:as och hamna på öppna HVB-hem eller låsta SIS-hem och vara borta ett tag, men när de kommer hem så börjas det om. Systemet är inte rustat för den här typen av unga gärningspersoner - det funkar inte, säger han.

För tio år sedan gjorde Carin Götblad, idag regionpolismästare i Region Mitt, en statlig utredning som bland annat handlade om hur man skulle stoppa rekryteringen av unga till kriminella gäng, och i våras tog hon initiativ till en rapport om brott begångna av personer under 15.

– Vi vet att sätter man in insatser i riskfamiljer tidigt med hembesök, med föräldraträning, föräldraprogram av olika slag så är det så mycket lättare att vända utvecklingen, mot när en person är femton och begår upprepade personrån mot andra barn. Det krävs jättemycket då, och det är ganska dåliga resultat även på långa och dyra insatser, säger Carin Götblad.