Specialsändning med ny musik av Georg Riedel

Livejazzen lever! I en direktsändning från radiohusen i Umeå och Stockholm bjuder Jazzradion på en kväll fylld av livemusik, däribland ett helt nyskrivet verk av Georg Riedel som framförs av ett namnkunnigt band. P2 Jazzkatten special blickar också tillbaka på tidigare års galor.

På grund av rådande omständigheter och restriktioner kring publika evenemang arrangerar P2 inte någon vanlig P2 Jazzkatten-gala i år. Inga priser kommer att delas ut 2020 – men däremot ordnar vi en specialsändning som blickar tillbaka på de mer än 25 år som Jazzkatten uppmärksammat och prisat svensk livejazz.

– P2 Jazzkatten är till för att hylla det senaste årets svenska livejazz, men eftersom livejazzen har måst ställa in blir det heller ingen vanlig Jazzkatten-gala. Vi hyllar livejazzen med en fullmatad P2 Jazzkatten special i stället. En magisk kväll med fina återblickar och förhoppningsfulla framåtblickar och massor av jazz, säger programledare Märet Öman.

P2 Jazzkatten special sänds direkt tisdag den 13 oktober 19.03 till 22.00.

Sändningen kommer att innehålla både nyinspelad livemusik och inslag från tidigare års galor. Dessutom har Georg Riedel, som utsågs till årets kompositör vid P2 Jazzkatten 2019, skrivit helt ny musik som uruppförs av P2 Jazzkatten Allstars live för radiopubliken.

I bandet ingår violinisten Lisa Rydberg, kontrabasisten Pär-Ola Landin, saxofonisten Fredrik Ljungkvist, trombonisten Karin Hammar, klarinettisten Nils Berg, pianisten Johan Graden och slagverkaren Peter Danemo. Solist är munspelaren Filip Jers.

Under kvällen väntar också intervjuer med svenska jazzmusiker och -profiler, samt jazzminnen från fans av svensk jazz. Vi blickar även framåt i kristallkulan. Vad kan vänta musikaliskt i svenskt jazzliv när pandemin klingat av?

Programledare för P2 Jazzkatten special är Märet Öman och producent är Karin Lönnå.

För frågor om P2 Jazzkatten special, kontakta projektledare Maths Broborg, p2jazzkatten@sverigesradio.se.