Demokrati

Parlamentariker hotas till tystnad i Sydostasien

1:57 min

I flera sydostasiatiska länder vittnar många parlamentsledamöter och politiker att de mottar allt fler hot och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter. Det är framför allt i länder som har starka auktoritära ledare där folkvalda politiker får utstå trakasserier. Det är inte bara ett övergrepp mot politikerna personligen utan också ett hot mot det demokratiska systemet i länderna.

– Trakasserier och hot mot parlamentsledamöter har betydande konsekvenser. Det är en fara för demokratin och det gör att medborgarna inte vill eller vågar intressera sig för politik, säger Kasit Piromya som är före detta parlamentsledamot och Thailändsk utrikesminister.

Han sa det i samband med att organisationen ASEAN parlamentariker för demokrati, APHR, presenterade en ny rapport som visar att allt fler politiker i Sydostasien utsätts för hot och trakasserier.

Rapporten granskar politikers situation i Filippinerna, Thailand och Malaysia. De tre länderna ses som demokratier men har alla ett starkt auktoritärt styre med ledare som mer eller mindre vill tysta opposition och sina politiska motståndare.

Risa Hontiveros är filippinsk senator, hon berättar att nyligen fängslades en filippinsk senatskollega under falska anklagelser efter att han öppet hade kritiserat landets president Duterte.

– Det här visar på den hårda vardag som politiker som inte stödjer president Duterte lever under enligt Risa Hontiveros.

APHR:s rapport avslöjar hur myndigheterna använder en rad olika strategier för att skrämma och trakassera oppositionsledamöter. Det handlar om att med hjälp av befintliga lagar skrämma och tysta parlamentarikerna och deras familjer. Det är påhittade anklagelser som skulle kunna leda till att de fråntas sina platser i parlamentet eller i värsta fall döms till fängelse.

Pannika Wanich var till nyligen parlamentsledamot för det nu förbjudna Framtidspatiet i Thailand. Hon berättar att hon och hennes kvinnliga kollegor dagligen får ta emot sexuella hot och trakasserier.

Nu är inte allt nattsvart när det gäller demokratierna i Sydostasien. Indonesien ses som en demokratisk ljuspunkt i regionen. Landet skulle kunna vara en förebild för andra länder i regionen säger den före detta thailändska utrikesministern Kasit.