litteratur

Många icke-britter bland årets Bookerpriskandidater

2:03 min

På tisdagen presenterades den slutliga nomineringslistan till det prestigefulla Bookerpriset. Och aldrig tidigare har urvalet präglats av så stor mångfald.

Fyra av sex författare på listan är personer med annan hudfärg än vit. Dessutom är nästan alla nominerade ickebritter.

Bookerpriset har delats ut sedan 1969 och är ett av de finaste litteraturprisen och ges till den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, prissumman är på ungefär 560 000 svenska kronor.

I år nomineras Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor. Alla utom Tsitsi Dangarembga och Maaza Mengiste är debutanter och förutom Dangarembga är samtliga amerikanska medborgare, rapporterar The Guardian.

Just att så många är amerikanska medborgare väcker frågor i Storbritannien. För bara några år sedan ändrades reglerna för priset så att även ickebrittiska författare kunde få priset.

Och redan nu har det kommit kritik om de brittiska författarnas frånvaro. Men juryns ordförande Margaret Busby tillbakavisar kritiken, till BBC-programmet Front Row säger hon att böckerna lästes utan omslag och förhandsinformation om författaren, ofta som pdf-filer, vi läste böckerna som böcker säger hon.

– Vi visste inte vad de hade för nationalitet, vi kollade inte pass eller arbetstillstånd. Vi läste böckerna som böcker, säger Margaret Busby.

Det som också står klart är att den dubbla Bookerprisvinnaren Hilary Mantel inte kommer att få priset en tredje gång. Hon har fått priset för sina två böcker om Thomas Cromwell och hennes tredje bok om honom har precis getts ut på svenska.
Prisutdelningen sker i november.