Politik

Oppositionen kräver hårdare tag mot gängkriminalitet

2:03 min

Den organiserade gängkriminaliteten diskuterades idag i Riksdagen efter initiativ av Liberalerna.

Det var en debatt där inrikesminister Mikael Damberg fick försvara sig mot kritik från oppositionen för brister i åtgärder mot gängkriminaliteten.

Johan Forsell är moderaterna rättspolitiska talesperson:

– Vi kan konstatera att antalet skjutningar och sprängningar ser ut att ha bitit sig fast på en väldigt hög nivå i Sverige. Skillnaden mot vara grannländer är påtaglig. Det är svårt något annat jämförbart land som upplever det som Sverige genomgår just nu. Vi har också svårt att beskriva regeringens insatser på något annat sätt än som ett misslyckande.

Moderaterna kräver bland annat att flera saker som Danmark infört också ska införas i Sverige, t.ex. visitationszoner där polisen kan kroppsvisitera vem som helst och att göra det brottsligt att delta i gängkriminalitet.

Justitieminister Mikael Damberg försvarade regeringens politik med 34-punktersprogrammet mot gängkriminalitet som håller på att genomföras och att antalet anställda i polismyndigheten ska vara 10 000 fler till 2024.

– Moderaterna hävdar att man ska kriminalisera deltagande vilket är en intressant tanke. Problemet som Moderaterna aldrig nämner är att det kräver en grundlagsändring, så det är efter nästa val. Det hjälper inte nu.

Sverigedemokraterna rättspolitiska talesperson Adam Martinen var också starkt kritisk till regeringen när det gäller deltagande i gängkriminalitet.

– Personer som har kännedom om och inflytande över ett organiserat våldskapital och som har personlig vinning av det måste kunna åtalas och fängslas på lång tid.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker angrep regeringen för otillräcklig satsning på förebyggande åtgärder.

– Det handlar om att satsa på utsatta områden - segregationen och utsattheten. Vi måste se till att arbetslösa får chans till utbildning och jobb. Att barn ska få de stöd och chans till en bra framtid.