Sveriges vaccinsamordnare: Vi behöver flera olika coronavaccin

1:59 min

De olika vaccin mot viruset SARS-CoV-2 som nu utvecklas kommer troligen att fungera helt olika, vad gäller skyddseffekt och biverkningar.

Eftersom vaccinen troligen kommer att fungera olika bra i olika situationer kan det behövas ett batteri av olika vaccin, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Man får ta ställning till om det har en gynnsam biverkningsprofil och väldigt lite biverkningar. Och har du en skyddseffekt på 50-60 procent hos äldre, så kan det fortfarande vara värt att ge säger han.

Det finns dels helt nya sätt att ta fram vaccin, där själva vaccinet produceras inne i kroppen, och dels traditionella vaccin som produceras i fabriker, konstaterar Richard Bergström.

En ny vaccinmetod innebär till exempel att man skickar in en karta, ett RNA, för hur en del av viruset SARS-CoV-2 ser ut. Kroppen reagerar då och förstår att ett virus med piggar på bör neutraliseras, och börjar skapa antikroppar mot det viruset, som ett vaccin.

Ett sådant vaccin ger troligen få biverkningar, men kan ha en lägre skyddseffekt, menar forskare Vetenskapsradion pratat med. Andra nya vaccinmetoder, med exempelvis adenoförkylningsvirus, kan i stället framkalla snabba och effektiva svar i kroppen - men då kan istället risken för biverkningar öka.

De mer traditionella metoderna där vaccinet tillverkas i fabriker och där ett helt protein eller ett avdödad virus används, tar längre tid att producera. Men eftersom inga försök som kan visa skyddseffekt är klara än, är läget för alla de olika vaccinerna, både med nya och gamla tillverkningsmetoder, fortfarande oklar.

- Så man måste verkligen ha en portfölj av saker att välja emellan, så att Folkhälsomyndigheten och sjukvården har ett batteri att välja mellan, säger Richard Bergström.