Tingsrätten

Dubbelmördaren förhörs i rätten

2:00 min

Den 37-årige man som misstänks för dubbelmordet i Linköping hösten 2004 då en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivhöggs till döds, har under onsdagen hörts i Linköpings tingsrätt.

Mannen som har erkänt gärningen har konstaterats lida av en allvarlig psykiska störning både vid tiden för brottet för 16 år sedan och även idag.

Under förhandlingsdagen fick mannen bland annat svara på frågor från kammaråklagare Britt-Louise Viklund:

– Varför skulle du göra det här, frågar Britt-Louise Viklund.
– För att få sinnesro, svarar den åtalade mannen.
– Du sa något att du ville få bort något. Vad var det, säger åklagaren?
– Tankarna, svarar mannen då.

Den misstänkta mannen fick svara på frågor under en dryg timme där åklagaren ville att han skulle berätta om vad som hände den här dagen den 19 oktober 2004, hur det gått till när han dödade pojken och kvinnan och varför han gjort det.

Mannen svarar i korta meningar, pausar och ber ibland om att få frågan upprepad. Han tittar ner i bordet och har på vissa frågor svårt att minnas det som hänt.

Det som kommer fram av förhöret är att han vaknade på morgonen, kände att han var tvungen att döda två personer, vilka som helst, för att få bort tankarna i huvudet och för att få sinnesro.

Att han valde pojken först handlade om att han inte var stor nog att kunna slå tillbaka och varför han valde kvinnan svarade han att det gick på automatik.

Bilden i huvudet som tvingade honom att utföra morden berättar han försvann efteråt.

– Berättade du sen för någon om vad som hade hänt, frågar åklagaren?
– Nej, jag minns inte, jag hade inte bilden kvar, säger mannen.
– Den här bilden som tvingade dig att göra det här, är det så du menar?
– Ja, svarar han.

Den misstänkta mannen fick också frågor både från åklagare och det målsägarbiträde som företräder pojkens anhöriga om det funnits något hat mot personer med annan bakgrund och att det skulle kunna vara ett motiv till hur han valt sina offer men på det svarar han nej och återigen att det handlade om slumpen.