Ekobrott

Åtalas för miljonfusk med rotavdrag

1:04 min

Flera personer åtalas nu i en stor härva med misstänkt fusk med rotavdrag i Västsverige. De misstänks för att ha lurat till sig nio miljoner kronor i felaktig rot-ersättning under fyra års tid. De misstänkta nekar till brott.

Åklagaren Per-Olof Hermansson säger till Ekot att de bland annat har fått rotavdrag för byggjobb som aldrig har utförts.

– Det finns en överenskommelse mellan ett antal personer som går ut på att oriktigt från staten erhålla rot-ersättning. Det är ibland så att det inte har utförts någon arbete alls och ibland har visst arbete utförts, men inte i den omfattningen som finns på fakturan, säger Hermansson.

Det är nu sju personer som åtalas misstänkta för bland annat grovt bedrägeri och grovt skattebrott.

Men totalt ska över 100 personer vara inblandade i härvan, enligt åklagare.

– Misstänkta har engagerat närstående och vänner till att ställa upp på oriktiga ansökningar om rotavdrag. Det är ett drygt 100-tal personer som har ställt upp på mer eller mindre oriktiga ansökningar om rotersättning, säger Hermansson.

Det är ju sju personer som åtalas nu, men alla de personerna som enligt åtalet har ställt upp på att hjälpa till med detta åtalas inte, varför?

– Deras medverkan är i mindre mån och de brotten är då preskriberade, säger Per-Olof Hermansson.

De misstänkta nekar till brott och menar att de inte gjort något fel alls. Åtalet lämnades in till Vänersborgs tingsrätt.